"Enter"a basıp içeriğe geçin

31 Mart Vakası

31 Mart Olayı Nedeni?

1908 yılında meşrutiyet yeniden ilan edilince meclis çalışmaları başladı. Ancak oluşan kabine bu sefer padişahın değil İttihatçıların kontrolündeydi. Bu dönemde mecliste mebus sayısı az olan Ahrar Fırkası etkili bir muhalefet yapamıyordu ama fırkanın yayın organı olan Serbesti gazetesi ve özellikle başyazarı Hasan Fehmi Bey oldukça etkili bir muhalefet sergiliyorlardı. 6 Nisan gecesi Hasan Fehmi’nin Galata Köprüsü üzerinde öldürülmesi gerilimi tırmandırdı.

31 Mart Vakası
31 Mart Vakası

Bu olay Volkan gazetesi yazarı Derviş Vahdeti’nin başını çektiği bir grup tarafından protesto edildi ve İttihat Terakki aleyhtarı bir isyan başladı. “Şeriat isteriz” diye bağırarak Hasan Fehmi Bey’in katillerinin bulunup yargılanmasını istediler. Sonunda isyan meşrutiyete karşı bir eyleme dönüştü. Manastır’daki III. Ordudan getirilen ve İttihatçı olarak bilinen avcı taburları da bu isyanda yer aldı. Rumi takvime göre 31 Mart olayı adıyla bilinen bu olay, miladi 13 Nisan günü meydana gelmiş, on bir gün devam etmiştir. Ayrıca Tanin ve Şura-i Ümmet gazetelerinin büroları tahrip edilmiştir.

Bu gelişmeler üzerine Komutanlığını Mahmut Şevket Paşa’nın, Kurmay Başkanlığını Mustafa Kemal’in yaptığı “Hareket Ordusu” Selanik’ten İstanbul’a gelerek 31 Mart İsyanını bastırdı. Bu isyanın bastırılmasından sonra padişahın yetkileri sınırlandırıldı, Kanun-u Esasi’de  değişiklikler yapıldı ve II. Abdülhamit tahttan indirilerek yerine V. Mehmet Reşat tahta çıkarıldı (1909).

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir