Osmanlı Mutfağı – Türk Mutfağı

Türk mutfağı çeşit ve lezzet açısından olduğu kadar yiyecek hazırlama ve pişirme teknikleri, özel gün yemekleri, mutfak araç ve gereçleri açısından da çok zengindir.

Osmanlı Devleti’nin gelişme ve büyümesine bağlı olarak Türk mutfağı da büyük bir gelişme göstermiştir. Osmanlılarda et, süt, yoğurt, peynir, yağ gibi ürünler beslenme sisteminin esasını teşkil etmektedir.

Saray mutfak geleneğinde, kuzu ve koyun etiyle hazırlanan kebap, yahni, külbastı, kızartma ve köfteler; tahıl ve baklagillere dayanan et suyu ile pişirilmiş çorbalar ve pilav çeşitleri vardır. Yemekler her zaman tuzsuz tereyağı ile pişirilmiş ve baharat yaygın olarak kullanılmıştır.

Domates ve salça Osmanlı mutfağına XIX. yüzyılda girmiştir. Tencere yemekleri koruk, limon suyu, nar ekşisi, soğan ve çeşitli baharatlar ile tatlandırılmıştır.

Osmanlı Dönemi saray mutfağı (Topkapı Sarayı)

Osmanlı Dönemi saray mutfağı (Topkapı Sarayı)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir